czwartek, 19 stycznia 2017

KAMIEŃ W KUCHNI / STONE IN THE KITCHEN

Mówi się, że funkcjonalna strefa robocza w kuchni sprzyja powstawaniu kulinarnych arcydzieł. Dzisiaj kilka słów o blatach i okładzinach kuchennych wykonanych z kamienia naturalnego.

W kuchni od lat króluje granit. Jest odporny na zarysowania, uderzenia, wysoką temperaturę, środki spożywcze oraz chemikalia. W naszej pracy projektowej bardzo często stosujemy blaty i kuchenne wyspy z granitu. Z kupionych kamiennych slabów wycinane są potrzebne do projektu formaty. Osobiście nadzorujemy, z którego fragmentu ma być wykonane cięcie. W ten sposób naturalny rysunek kamienia przebiega tam, gdzie chcemy. Nic nie pozostawiamy przypadkowi 

Ostatnio olbrzymim zainteresowaniem we wnętrzach cieszy się marmur. Do tej pory nie stosowaliśmy go w naszych realizacjach kuchennych. Chociaż piękny, jest dość trudny w codziennym użytkowaniu. Nawet na zaimpregnowanym mogą wystąpić plamy, przebarwienia i wżery w polerze.


Na stronie naszej pracowni DOBRE PROJEKTY znajdziecie wiele zdjęć realizacji przedstawiających blaty wykonane z granitu, w tym niesamowitą, ponad 5-cio metrowej długości, czarną wyspę.

Miłego dnia!

5 komentarzy:

  1. Marzyłam o białym marmurowym blacie do kuchni, ale wiele osób mi odradzało. W końcu na fragmencie marmurowej płyty zrobiłam test, żeby przekonać się na własnej skórze jak to z tym marmurem jest. Teraz można znaleźć wiele tego typu testów w necie. Niestety marmur nie wytrzymał próby z sokiem z cytryny. Po rozlanej kawie został ślad nie do zmycia. Wybrałam granit.
    Stała czytelniczka bloga:)
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się marmur jako blat w kuchni, jednak w Murkamie stanowczo go odradzają. W końcu zdecyduje się chyba na szczotkowany granit Impala Light, który wyglądem jest trochę zbliżony do betonu. A czy ty Kasiu masz doświadczenie jak to jest tak na prawdę z tym marmurem? Jakie teraz grubości blatów kuchennych się stosuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolina, Impala ładnie prezentuje się na dużych płaszczyznach blatu. Na pewno będziesz zadowolona.

      Jeśli chodzi o marmur, to tak jak pisałam wyżej, do tej pory świadomie nie stosowaliśmy go w naszych realizacjach kuchennych. Chociaż piękny, jest dość trudny w codziennym użytkowaniu. Nawet na zaimpregnowanym mogą wystąpić plamy, przebarwienia i wżery w polerze.

      Najczęściej stosowana grubość blatu kamiennego to 3-4 cm.

      Usuń
  3. Oczywiście też marzyłam o blacie w kuchni z marmuru calacatta. Na szczęście w porę się opanowałam i nie uległam emocjom :D Tylko nie rozumiem jednego. Jak to jest, że te marmurowe blaty na zdjęciach amerykańskich i zachodnich domów są takie nieskazitelnie piękne? Nie widać na nich plam, przebarwień itp.
    Gośka BIernacka

    OdpowiedzUsuń