poniedziałek, 22 kwietnia 2013

DZIEŃ ZIEMI, KOLOR ZIELONY, AWOKADO I FIKUS

Z okazji obchodzonego dzisiaj Światowego Dnia Ziemi zapraszam wszystkich na porządną dawkę koloru zielonego! 
Szukam ciekawych przepisów na dania z awokado. Może macie swoje wypróbowane, godne polecenia, którymi chcielibyście się podzielić? 


Fikus lirolistny jest prezentem od naszych przyjaciół. Przebył długą drogę z Holandii do Koszalina, potem do Sopotu,  żeby ostatecznie trafić do nas, do Gdańska.

Więcej o fikusach lirolistnych przeczytacie: TU i TUTAJ.  

 

Have a nice Monday!

8 komentarzy:

  1. Tak naprawde nie mam pojecia o kwiatach. Dopiero od niedawna je odkrylam na nowo i ostroznie wprowadzam je do swych pomieszczen. Na szczescie moj znajomy ma ogrodnicze wyksztalcenie, wiec jak mi cos schnie to czuje sie bezpiecznie, wiedzac, ze moze mi pomoc. Pozdrawiam cieplo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paula, tak na prawdę to ja też nie mam pojęcia o kwiatach. Moim marzeniem było posiadanie fikusa lirolistnego. Jest piękny. To prezent od naszych przyjaciół, więc teraz chucham na niego i dmucham, żeby nie dać plamy.
      Nie ma co ukrywać, moje kwiaty muszą być wytrzymałe :), dlatego ostatniej zimy bardzo sprawdziło mi się drzewko ogrodowe, które hoduję w domu. Jest rewelacyjne i planuję kupić ich więcej :)

      Trzymaj się ciepło!

      Usuń
    2. A moge poznac nazwe drzewka? :)

      Usuń
    3. Jasne :) To ognik, który kwitnie (chyba na biało) i ma dłuugie i ostre kolce.

      Usuń
  2. Awokado UWIELBIAM!! Raz w tygodniu MUSZĘ je zjeść :)) To chyba uzależnienie...:))
    Najczęściej robię uproszczone guacamole (bo to najszybszy i najsmaczniejszy sposób na awokado):rozgniatam dojrzałe awokado+sok z cytryny+sól i pieprz+obecnie kiełki-PYCHA!
    Robiłam również grzanki z awokado i serem żółtym (na ostatnim spotkaniu:), lubię też jajka faszerowane awokado: jajka ugotowane na twardo, przecięte na pół, żółtko wymieszane z doprawionym awokado.
    Świetne przepisy są na wypróbowanej przeze mnie stronce: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/awokado/przepisy.html

    Trzymamy kciuki za fikusa. Też chuchaliśmy na niego, więc na pewno będzie rósł dobrze :))

    Miłego dnia,
    aGata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aGa, myślę, że jednym z tematów przyszłej imprezy będzie właśnie awokado i sposoby jego przyrządzania ;)
      Na razie fikus miewa się świetnie, chociaż nadal nie przesadzony...

      Pozdrawiam bardzo serdecznie!

      Usuń