Pieczone, niewielkie kulki z mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego są sztandarową potrawą szwedzkiej kuchni. Tradycyjnie podaje się je z ziemniakami i konfiturą z borówek. To danie, które Szwedzi obowiązkowo serwują podczas Bożego Narodzenia, na święta wielkanocne, a także na co dzień. Pyszne!
Udanego czwartku!
Pani Kasiu, danie wygląda przepysznie i jaka ładna dekoracja.
OdpowiedzUsuńAnna z Gdańska
Pani Aniu, wygląda przepysznie i tak też smakuje.
UsuńDziękuję za miły komentarz i pozdrawiam.
takowy obiadek jadam w Ikei :) tylko brak tam chorągiewek :(
OdpowiedzUsuńIkea skutecznie wypromowała Köttbullar w Polsce. To samo dotyczy Kanelbullar, czyli cynamonowych bułeczek. Jednak nie ma to jak zrobione własnoręcznie.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
O tak, te z Ikea nie dorównają tym domowym, no ale cena jest warta skuszenia ;)
Usuńmmmmmmmmmm pycha:)
OdpowiedzUsuńsi :)
UsuńKasiu w Szwecji szwedzkie dzieciaki jadają kottbullar 7 dni w tygodniu i jeszcze im mało :) jeszcze musisz spróbować blodpudding pisze się o z dwoma kropkami
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kasia
Kasiu, blödpudding nie jadłam, ale wiedząc z czego się go robi raczej mam opory :).
UsuńNatomiast wielką zagadką jest dla mnie surströmming, o którym krążą legendy :). Podobno niektóre linie lotnicze zabraniają nawet wnoszenia puszek z nim na pokład...
Pozdrawiam serdecznie,
Kasia blodpudding jest ok mi bardzo smakuje nawet przywożę do Polski tnie się go na plastry i smaży na patelni pycha natomiast co do tych sfermentowanych śledzi w puszce to jakaś masakra podobno mojej siostry męża ojciec rodowity Szwed z północy kraju się tym zajada ale o tym to krąży już legenda :) ze słodkości uwielbiam princess tarta czyli typowy szwedzki tort urodzinowy taki z zielonym marcepanem na wierzchu aż mi ślinka leci
UsuńKasia
Oglądałam ostatnio program o tych fermentujących śledziach w puszce,zapach jest podobno odrzucający, a smak wcale nie zachwyca, więc po co to jadać ;)
UsuńGosiu, te sfermentowane śledzie wytwarzają podobno taki fetor, że mało kto potrafi to znieść. Puszkę dobrze jest otworzyć pod wodą, żeby zminimalizować wybuch gazów, które przy otwarciu wieczka się ulatniają. Następuje wybuch :). Nie do wiary, co?
UsuńW Sztokholmie jest restauracja Tennstopet, gdzie co roku w trzeci czwartek sierpnia odbywa się specjalne przyjęcie z surströmming.
Sama tego jeszcze nie sprawdziłam, ale mówią, że nasz ogórek kiszony czy kapusta to light w porównaniu ze szwedzkim sfermentowanym śledziem :).
Kasiu, princess tartę przez jakiś czas sprzedawali w Ikea. Moje dziecko to uwielbia. Przygotowywałaś ją kiedyś sama? Ja bardzo chętnie bym spróbowała :)
UsuńNie jestem zbyt wielkim amatorem mięsa ale takie klopsiki ......mniam i jeszcze na białym talerzu.
OdpowiedzUsuńJoasiu, ja też, gdy mam wybór pomiędzy mięsem, a "niemięsem", to zawsze wybiorę to drugie :). Tak się złożyło, że przez ostatni rok jadłam ikeowskie köttbullar kilka razy w tygodniu i dzisiaj już mam ich szczerze dość, ale domowe to co innego :).
UsuńPozdrawiam serdecznie!