niedziela, 26 sierpnia 2012

KANELBULLAR, CZYLI CYNAMONOWE BUŁECZKI

Co najmniej raz w tygodniu udaje nam się znaleźć czas na kawę i bułeczkę cynamonową z przyjaciółmi. Na mieście. 
Wreszcie przyszedł jednak czas, że postanowiłam kanelbullar przygotować sama w domu. 

Co mnie zainspirowało?
Nowość. Książka pt.: "Fika. Przepisy na 30 klasycznych wypieków. Od małych ciasteczek po świąteczne ciasta", która pojawiła się w tym tygodniu w ofercie Ikea. Oprócz przepisu na bułeczki cynamonowe jest też podany sposób przygotowania popularnych w Szwecji lussekatter, czyli szafranowych bułeczek na Dzień Świętej Łucji, fińskich paluszków, ciasteczek na Dzień Szwecji, tortu Szwarcwaldzkiego po szwedzku i wiele innych.

Ciekawa oprawa graficzna, charakterystyczna gramatura kartek, dobre stylizacje - na to zawsze zwracam uwagę. Przepisy podane są w uporządkowany i nieskomplikowany sposób, co zachęciło do działania nawet takiego nowicjusza kulinarnego jakim ja jestem.

Wszystkie składniki już czekają. No, prawie wszystkie... Czy ktoś orientuje się, gdzie w Gdańsku kupię kardamon?
 

A więc zaczynam! Ciekawe co z tego wyjdzie?

17 komentarzy:

  1. Pyszne a ich zrobienie, nawet dla amatora kuchennego, bardzo łatwe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karina, wyszły pyszne i rzeczywiście są łatwe do wykonania. Chociaż następnym razem muszę trochę popracować nad kształtem :)

      Jutro postaram się umieścić zdjęcie.

      Usuń
  2. Hej,

    Uwielbiam kanelbullar u nas w domu zagościły na stałe, pieczemy je w piątki wieczorem i zawsze mamy czym poczęstować weekendowych gości. Bardzo szybko znikają. Po książkę muszę koniecznie się udać a fika znaczy przerwę na kawę i ciastko mniam.
    Pozdrawiam Kasia z Gd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć Kasiu,
      U nas też powstał pomysł piątkowego pieczenia kanelbullar :)
      Kasiu, czy Ty dodajesz do nich marcepan i kardamon? Ta wersja z książki jest chyba de lux :)
      Teraz można robić przerwy na kawę z prawdziwym fikabröd :)
      Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Czasem kardamon natomiast marcepanu nigdy chociaż muszę przyznać, że z marcepanem brzmi nieźle. Koniecznie muszę zakupić książkę i poeksperymentować :) Pozdrawiam

      Usuń
    3. Ja z kolei dodałam marcepan, ale kardamonu jednak nie udało mi się dostać. Muszę zaopatrzyć się do przyszłego piątku ;)
      Pozdrawiam

      Usuń
    4. Kasiu trzeba się ratować sklepami w sieci np. yerbamatestore.pl, u nas w bomi wygląda jak za komuny puste półki ciekawe co otworzą w tym miejscu.
      Pozdrawiam Kasia

      Usuń
  3. Nabrałam apetytu zarówno na książkę jak i na wypieki;-) wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu, przeglądając tą książkę i przepisy na szwedzkie ciasta nabrałam ochoty, żeby wybrać się do szwedzkiej restauracji. Takiej niewielkiej prowadzonej przez rodowitego Szweda, ale chyba nie mamy takiej w Trójmieście. Przynajmniej ja o tym nic nie wiem :). Pomijam oczywiście "największą restaurację z kuchnią szwedzką" wiadomo gdzie :).
      Większość lokali to głównie "włoszczyzna", którą nb. też bardzo lubię :)

      Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Kupuję kardamon w Bomi w Klifie. Na pewno jest Bomi gdzieś w Gdańsku:)

    Pozdrawiam, M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W czterech dużych sklepach w Gdańsku nie było. Nie sadziłam, że to taka trudna do zdobycia przyprawa :)
      Tak myślałam, że w Bomi lub w Almie musi być na pewno.
      Dziękuję i pozdrawiam.

      Usuń
  5. ja nie wiem jak ty wyszukujesz takie rzeczy.. ale dlatego lubie tu do ciebie zagladac :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Katarzyno, Kasiu, Kasieńko. Kupowałam kardamon w sklepach ze zdrową żywnością. Ciastka wyglądają smakowicie. Szkoda, że do Gdańska tak daleko.
    Pozdrawiam serdecznie.
    Basia S.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Basiu, witam serdecznie!
      Rzeczywiście z Żernicy do Gdańska trochę daleko, ale mogę wysłać pocztą :)
      Niestety ta partia cynamonowych bułeczek już zniknęła. Robiąc kolejną chciałabym dopracować ich kształt tak, żeby były mocniej zwinięte :)

      Pozdrawiam!

      Usuń